Câteva date și cifre despre Amazon.com, Inc. A fost înființată în 1994, și primul său nume era Cadabra, Inc., nume schimbat imediat după ce fondatorul ei Jeff Bezos a auzit că un avocat îl confundase cu ‘cadaver’ (cadavru). Profilul de afaceri era comerțul de cărți prin intermediul Internetului, iar numele a fost ales ca o măsură a ambițiilor de a deveni cea mai importantă companie în domeniu, pentru că sună ‘exotic și diferit’ și pentru că… începe cu litera A, criteriu important în listarea alfabetică a companiilor în bursele lumii.

Ca orice start-up, a început prin a pierde bani, primul său trimestru profitabil a fost înregistrat în 2001. Amazon este astăzi compania cu profil legat de Internet cu cele mai mari vânzări din lume și a patra companie ca valoare de piață după Apple, Alphabet (Google) și Microsoft. Este a doua furnizoare de locuri de muncă în Statele Unite și are peste 300 de mii de salariați (cu normă completă sau parțială) în întreaga lume. Jeff Bezos a devenit în 2017 cel mai bogat om de pe planetă, și primul centi-miliardar, adică este posesorul unei averi personale de peste 100 de miliarde de dolari.

 

amazon_seattle

 

Ca toți antreprenorii din elita care a construit și a beneficiat de succesele electronicii digitale și al Internetului, Bezos este caracterizat de o incontinuă neliniște creatoare care se manifestă prin căutări permanente ale noilor domenii în care să-și extindă afacerile, bazându-se pe realizările și acumulările prezentului. După ce a identificat corect și la timp domeniul comerțului de cărți pe Internet, Amazon și-a extins și diversificat spectrul de afaceri, transformându-se într-un imperiu comercial care include (dar nu este limitat la) livrări de software, jocuri video și în rețea, ‘streaming’ audio și video, aparatură electronică, jucării și, mai recent, produse alimentare, în special după achiziționarea anul trecut a rețelei de magazine alimentare Whole Foods Market. Interesele lui Bezos s-au materializat în investiții dublate de multe ori de achiziții și înființarea de noi companii asociate cu Amazon în domenii diverse, de la cel al cercetării spațiale (la fel ca Elon Musk, Bezos a întemeiat Blue Origin), al presei (reputatul ziar Washington Post) sau al industriei de divertisment. Sediul central al companiei s-a aflat în cei 24 de ani de la fondare în Seattle, și prezența ei a contribuit în mod semnificativ alături de cea a altor câțiva giganți, cum ar fi Boeing sau Microsoft, la dezvoltarea în ritm accelerat a orașului cel mai important al nord-vestului american, cu o populație de calitate în permanentă expansiune și cu un stil și un nivel de viață dintre cele mai plăcute și ridicate din America de Nord. Cu un an în urmă, Amazon și-a anunțat intenția de a deschide un al doilea sediu în America de Nord, cu o investiție de cel puțin 5 miliarde de dolari, ducând la crearea a peste 50 de mii de noi locuri de muncă. În mod firesc, ofertele nu au întârziat să vină, 19 orașe americane și unul canadian (Toronto) depunându-și candidatura. În prezent se apreciază că Raleigh, din Carolina de Nord, și Boston ar avea șansele cele mai ridicate să câștige competiția al cărei rezultat nu a fost încă anunțat.

 

amazon_go

 

Amazon este o firmă căreia i se potrivește foarte bine eticheta de „perturbatoare”. Nu este cred exagerată afirmația că această companie a schimbat definiția magazinelor, introducând omenirea în epoca magazinelor virtuale.  Odată cu apariția ei într-un domeniu sau altul, se schimbă modul de operare și comercializare. Secretul este faptul că Amazon se concentrează pe consumatorii finali ai produselor, pe modul în care aceștia cumpără produse sau accesează servicii, spre deosebire de multe alte companii mai ocupate de contracararea sau uneori emularea competitorilor. Amazon încearcă mai puțin să ‘fure’ din piață competiției, și mai degrabă își creează propriile sale piețe. Una dintre tendințele cele mai interesante este revenirea – parțială și cu concepte noi – la magazinele ‘fizice’, cele cu pereți din cărămidă, cum spun americanii, asta după ce compania a schimbat radical industria librăriilor, scoțând din piață multe magazine și rețele tradiționale și creând un competitor formidabil celor care au supraviețuit.  Și totuși, în 2015, Amazon a deschis în Seattle primul magazin ‘real’ Amazon Books, urmat de alte 12 în diferite orașe ale Americii în cei doi ani care au urmat. Am vizitat magazinul și, în calitate de împătimit al librăriilor și al cărților tipărite, pot depune mărturie că este o librărie de calitate, cu atmosferă de librărie independentă, care nu încearcă să-și impună clasificările clienților, ci se ghidează după ei, organizând spațiile și prioritățile de expunere după reacțiile primite de la rețeaua de vânzări. Și magazinele alimentare din rețeaua Whole Foods Market au început să se reorganizeze după aceleași principii, combinând în plus experiența de cumpărare ‘on site’ (la fața locului) cu comerțul și livrările pe Internet. De departe însă, cea mai îndrăzneață antrepriză comercială este magazinul ‘Amazon Go’ deschis în Seattle la început în 2016 doar pentru salariații companiei (în perioada de ‘teste beta’) și publicului larg de la începutul anului 2018. Este un magazin complet automat și fără casieri, unde la intrare consumatorii se identifică și își înregistrează contul, și apoi iau produsele de pe rafturi și le pun în sacoșe, identificarea mărfurilor și plata făcându-se automat prin intermediul camerelor care identifică clienții, filmează și înregistrează codul produselor și calculează factura finală. Gândiți-va la câte minute, sau uneori ore, petreceți în fiecare săptămână așteptând la rând la casă, și apoi asistând la scanarea manuală a fiecărui produs și efectuând plățile, și multiplicați cu numărul zilnic de clienți. Toate acestea sunt eliminate și timpul economisit poate fi folosit in multe alte scopuri.

 

sursa imaginii: thisismoney.co.uk/money/news/article-5230181/Amazon-designs-delivery-drone-self-destructs.html

sursa imaginii: thisismoney.co.uk/money/news/article-5230181/Amazon-designs-delivery-drone-self-destructs.html

 

Amazon a creat o rețea de livrare extrem de sofisticată și de eficientă, permițând de cele mai multe ori livrarea produselor în ziua cumpărăturii. Clienții americani și cei din multe alte țări ale lumii s-au obișnuit cu termenele de livrare credibile și fiabile, mai lungi sau mai scurte, după cost și necesități. Livrarea în cel mult 24 de ore a unei game largi de produse a devenit un fapt banal, și Amazon investește intens în tehnologia dronelor și livrarea prin intermediul acestora cu termene de livrare care pot coborî până la jumătate de oră. Pentru a realiza aceasta, întregul proces de selectare a bunurilor comandate este automatizat și robotizat. Desigur, există limitări, care la ora actuală se referă la zona de acoperire (maximum 100 km de depozite) și greutatea totală a pachetelor (2,3 kg pentru actuala generație de drone). Nu este vorba câtuși de puțin despre ficțiune de anticipație – aceste sisteme sunt în faze de testare în unele state americane și în Marea Britanie, și ceea ce încetinește deocamdată procesul de intrare în exploatare comercială este mai degrabă lipsa sau întârzierile în legislația circulației dronelor, decât aspectele tehnologice. Scopul acestor investiții este reducerea cheltuielilor de expediere a mărfurilor la consumatori, proces care astăzi cere resurse umane și de energie costisitoare. Două cifre demonstrează cât de important este acest aspect: în 2017, Amazon a efectuat peste 5 miliarde de livrări consumatorilor din clasa Amazon Prime (clasa superioară bazată pe abonamente anuale) care au costat peste 20 de miliarde de dolari. Se estimează că introducerea livrărilor complet robotizate și a transportului cu drone va duce la scăderea costului de livrare sub un dolar pe tranzacție. Merită menționat faptul că Amazon nu este singura companie care investește și își pregătește sistemele logistice pentru livrări prin intermediul dronelor. Și alte firme cu livrări în masă, cum ar fi UPS sau rețeaua Domino’s Pizza, sunt avansate in acest domeniu.

 

sursa imaginii: mobilefomo.com/2017/05/unleash-power-alexa-battery-powered-speaker-created-specifically-amazon-echo-dot-meet-vaux/

sursa imaginii: mobilefomo.com/2017/05/unleash-power-alexa-battery-powered-speaker-created-specifically-amazon-echo-dot-meet-vaux/

 

Diversificarea profilului comercial și tehnologic a determinat apariția unor noi categorii de produse și servicii în cataloagele companiei Amazon. Unul dintre produsele cele mai cunoscute este Amazon Kindle, o tabletă specializată cu funcție de ‘e-reader’ care permite descărcarea și citirea pe suport electronic a cărților, ziarelor și a altor produse de medie de comunicație digitală. Putem spune că firma joacă un rol important în revoluția în curs de desfășurare a schimbării modului în care cumpărăm și citim cărțile, o revoluție poate la fel de importantă și de semnificativă ca inventarea tiparului.  O altă gamă de produse ale firmei este sistemul format de difuzoarele Amazon Echo, conectate la comenzile vocale Alexa, aflat la a doua generație comercializată, în timp ce cea de-a treia este în pregătire. Este vorba despre intrarea treptată a lui Amazon în domeniul aplicațiilor casnice legate de elemente de inteligență artificială (AI) și administrare a informațiilor. Utilizatorii și criticii au remarcat evoluția sistemului de la statutul de ‘jucărie’ spre unul dintre sistemele cu rol esențial în funcționarea casei moderne, oferind și ușurând servicii de la întocmirea listei de cumpărături și plasarea comenzilor, trecând prin setarea și reglarea sistemelor ambiante, și până la divertismentele audio și video, totul acționat prin interfețe vocale în timp real. Un alt serviciu în care Amazon excelează și este un lider al pieței mondiale (prin intermediul subsidiarului său Amazon Web Services, Inc.) este cel al platformelor de calcul și înmagazinare a informației în ‘nor’ (cloud computing, cloud services). Tehnologia concepută de inginerii companiei oferă utilizatorilor (individuali, companii comerciale sau guvernamentale) accesul la servicii virtuale de mare capacitate și performanță, folosind ‘ferme’ de servere distribuite în întreaga lume. În anul 2017 platformele AWS reprezentau 34% din piață mondială, următorii competitori competori (Microsoft, Google, IBM), având 11%, 8%, respectiv 6% din piața serviciilor Infrastructure as a Service (IaaS) și Platform as a Service (PaaS).

 

amazon_spheres

 

Este interesant de urmărit impactul pe care o firmă ca Amazon îl are asupra locurilor în care își desfășoară activitatea, asupra consumatorilor produselor și serviciilor sale, și asupra angajaților ei. Seattle și statul Washington reprezintă astăzi una dintre zonele cele mai dinamice ale economiei americane, datorită în mare măsură marilor firme care își au aici sediile și își desfășoară o mare parte din activitățile lor în acest stat. Amazon este foarte vizibilă în centrul orașului Seattle care combină construcțiile tradiționale, datând din perioada expansiunii Americii spre Vest, cu edificii moderne și funcționale. Recent au fost adăugate celor doi zgârie-nori din ‘down-town’ (încă unul este în planuri pentru viitorii ani) și ‘sferele Amazon’ – trei edificii în formă de sferă, cu structură metalică și pereți transparenți de sticlă, adăpostind un întreg ecosistem cu peste 40 de mii de plante din 30 de țări. În timpul săptămânii, este vorba despre un spațiu de lucru, de întâlniri mai mult sau mai puțin formale și de relaxare pentru salariații companiei. La sfârșiturile de săptămână, sferele sunt deschise publicului, dar lista de așteptare este deja de câteva luni. Combinația dintre ecologie și ergonomie este spectaculoasă, iar proiectul rivalizează, ca dimensiuni și varietate a florei, cu proiecte similare, cum ar fi Eden Gardens din Cornwall, Anglia, și Gardens by the Bay din Singapore. Este încă o dovadă a faptului că marile companii din domeniul hi-tech își diversifică profilul și preocupările, și devin din ce în ce mai implicate in viețile cetăților prezentului și viitorului, acolo unde activează.

 

(Articolul a aparut iniţial in revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)