Peste doua saptamani se vor implini cinci ani de la moartea lui Liviu Librescu. La 16 aprilie 2007 profesorul in varsta de 76 de ani de la Virginia Tech University, nascut in Romania, supravietuitor al Holocaustului, si-a pus trupul in calea gloantelor unui terorist dement pentru a salva viata tinerilor studenti din clasa sa.

 

sursa http://www.weremember.vt.edu/biographies/librescu.html

 

Pentru multi dintre noi Liviu Librescu este un simbol a ceea ce poate fi mai bun in oameni.

Pentru prietenul nostru Gica Manescu el a fost insa mai mult decat atat. Am descoperit recent intr-o discutie pe liste internetice ca drumurile lui Gica s-au incrucisat ce cele ale lui Liviu Librescu in peruioada razboiului, si ca Gica i-a fost profesor la scoala evreiasca din Focsani. Iata mai jos randurile scrise de Gica despre copilul de atunci Liviu Librescu si familia sa.

———

Am vazut azi la TVR, inaugurarea oficiala a  Ambasadei USA in Romania. Multi invitati ,mde la  Presedinte, in jos pe scara politica si altii din diverse sectoare de activitate.

Am fost uimit si impresionat cand am citit numele strazii dat cu ocazia acestui eveniment: Liviu Librescu, Profesorul invitat in 1985 din Israel la Universitatea de Tehnica din Virginia  USA. Era specialist in Aeronautica si Mecanica. Pentru emigrarea familiei in Israel a intervenit Begin la Ceausescu,in 1975.

Locuiau la Ploeisti, tatal avocat si mama fica unui comerciant cunoscut, instarit din Focsani. La inceputul anilor 40, ploiestenii evrei, au fost obligati sa se mute la Focsani.
 

mormantul lui Liviu Librescu in Raanana, Israel (fotografie Mariana Smilovici)


Avocatul nu profesa, mama dorea sa studieze stomatologia si fiul, Liviu, cam de 12 –13 ani,  s-a inscris la Liceul evreesc din localitate. Deci l-am avut elev, cred ca din clasa II-a. Numele imi suna in urechi, dar figura lui, ca si ale multor altora, fete si baieti, nu le pot revedea cu ochii mintii.

Intr-o vacanta in Israel, am vizitat cu un prieten bun, stomatolog, Policlinica  Centrala, unde mi-a prezentat o pe doamna Dr. Librescu, care sub conducerea lui facea o practica medicala israeliana.

A fost eroul evreu, romano-israelian, musafir temporar in USA, care sacrificandu-si viata, a salvat clasa lui cu studenti, tinand cu pieptul usa inchisa, in fata unui ucigas. Americanii l-au cinstit cu onoruri, la cei 76 ani ai lui si la Ambasada era expusa o  fotografie marita.
Gica Manescu