Vladimir Weitraub continua sa ne impartaseasca impresii si fotografii din excursia facuta cu doua luni in urma in Mexic.

———–

Parcul Chapultepec (cunoscut si sub numele Bosque de Chapultepec) e cel mai mare parc din America Latina si unul din cele  mai mari parcuri urbane din lume (686ha), alaturi de Bois de Boulogne/Paris, Gradinile Imperiale/Tokio si Central Park/New York. Chapultepec inseamna in limba Nahuatl (cea mai vorbita limba intre dialectele indiene) – Dealul Lacustelor, dupa dealul din centrul sau. Pe langa parcul – padure, alte puncte de atractie sunt Parcul de distractii (ca Prater la Viena), Gradina Zoologica, Muzeul National de Istorie (in forma de cochilie de melc) si, desigur, Castilio – Castelul Chapultepec.

Un paianjen curios sa vada ce mai e pe afara!

Gradina zoologica este cea mai vizitata atractie a parcului; a fost inaugurata in 1924 si are cca. 2000 de animale din 200 de specii – cei mai celebrii sunt ursii Panda, pe care din pacate i-am prins la ”siesta”. Coltul insectelor e bine dotat; cortul fluturilor si speciile periculoase de paianjeni din … borcane.
Noi am pus accentul pe Castilio, fosta resedinta de vara a vice-regelui si mai apoi sediul preferat al Imparatului Maximilian, o figura tragica din istoria Mexicului.

Maximilien Ier du Mexique ou Ferdinand Maximilian Joseph, prince impérial et archiduc d’Autriche, prince royal de Hongrie et de Bohême, né à Vienne (Autriche) le 6 juillet 1832 et mort à Querétaro (Mexique) le 19 juin 1867, était un membre de la famille impériale d’Autriche (maison de Lorraine) qui fut empereur du Mexique entre 1863 et 1867. Avec l’appui de Napoléon III et des conservateurs mexicains, il est couronné empereur du Mexique, le 10 avril 1864.

sursa - http://fr.wikipedia.org/wiki/Maximilien_Ier_du_Mexique

Destinul i-a fost tragic; in momentul cand a refuzat sa mai serveasca interesele franceze pentru a servi interesele noii sale patrii (Imperiul Mexican), Napoleon III i-a retras sprijinul. Mexicanii liberali, care l-au contesta de la bun inceput, l-au prins si executat.
Frescele din Castel oglindesc punctele principale din istoria Mexicului: Razboiul de independenta 1821 contra Spaniei (erou Miguel Hidalgo), primul presedinte indian Benito Juarez (1871-1872) si rascoala taraneasca condusa de Pacho Villa si Emiliano Zapata (era sa zic Emilian Pugaciov).

Benito Juárez; (March 21, 1806 – July 18, 1872) nascut Pablo Benito Juárez García, a fost un  avocat şi politician mexican de neam Zapotec originar din statul Oaxaca , care a servit sub cinci mandate ca presedinte al Mexicului : ca interimar 1858/61 , 1861-1865, 1865-1867, 1867-1871 şi 1871-1872.  Benito Juárez a fost primul lider mexican care nu a avut un fond militar, şi, de asemenea, primul indigen pur- sânge care a condus ca preşedinte al Mexicului. El a rezistat ocupatiei franceze , a răsturnat Imperiul , a restaurat Republica şi a pus bazele modernizarii ţării.

Dupa el a urmat din nou un general, Porfirio Diaz care l-a “inlocuit” (cu forta) pe Juarez dar a continuat si dezvoltat modernizarea Mexicului.

Fatada castelului