Se implinesc astazi 70 de ani de la izbucnirea rebeliunii legionare – faza finala si cea mai acuta a conflictului intre conducatorul statului roman intre anii 1940 si 1944 Ion Antonescu si miscarea legionara condusa de Horia Sima. In conflictul dintre fostii parteneri la guvernare victimele principale au fost evreii – si centrul atrocitatilor cele mai cumplite capitala Romaniei.

Templul Sefard - sursa en.wikipedia.org

Estimarile arata ca intre 21 si 23 ianuarie au fost asasinati in Bucuresti intre 120 si 140 de evrei, au fost devastate sinagogi si magazine si ateliere apartinand cetatenilor romani de origine evreiasca, au fost arestati si torturati sute de evrei. Au fost zile din cele mai negre din istoria Romaniei.

Cadavre de evrei in Padurea Jilava - sursa amirorg.com

Evenimentul este comemorat in aceste zile si in Romania si in Israel:

http://www.ziare.com/aurel-vainer/bucuresti/la-bucuresti-comemorarea-victimelor-pogromului-legionar-din-1941-59332
http://www.animanews.com/informaii/23-tiri/5794-tel-avi-comemorarea-a-70-de-ani-de-la-pogromul-evreilor-din-bucureti-21-23-lanuarie-1941–kristallnacht-al-iudaismului-roman.html

Am ales sa comemorez aceasta zi si prin publicarea cu acordul autorului a celui mai recent articol al prietenului meu doctorul Gica Manescu. Titlul articolului este inspirat de un cantec israelian din anii 50-60 care cu umor povesteste contrastele noii tari pe care evreii au creat-o pe teritoriul in care isi are obarsia poporul evreu. O tara cu contraste si cu probleme, dar o tara a evreilor, singura tara a evreilor, raspunsul cel mai bun dat ororilor Holocaustului.

sursa adathjeshurun.info

RAK  B`ISRAEL
Adica “: Numai in Israel”.

In cele cateva zeci de ani de cand sunt aici, mi-am dat seama, dupa cele ce citesc, vad si aud, ca sunt oameni, fapte si locuri, pe care nu le-ai gasi nicaieri. Rak b` Israel.

Un Stat, in varsta de putin peste 60 ani, matur si constient, dar totusi   o varsta a copilariei, comparata cu cea a multor State. Este si un amestec de oameni din toate colturile lumii, fiecare grup sau colectivitate cu limba si cultura lor. Mentalitatea si gradul de civilizatie proprii. Rak b`Israel.

Punand alaturi, evolutia omului ca atare, cetatean,  locatar sau ca vecin si cu tot ce e el in stare sa faca, e ceva deosebit. E o discrepanta ca de la cer la pamant, pe care n-o gasim nicaieri. Rak b`Israel.

Omul care ajuta la montarea rachetei sau a satelitului, cel care piloteaza un avion sau intr-un birou, scrie si planifica, din uzina sau de pe un santier, sunt de laudat.  Dar profesorii, functionarii  sau vanzatorii din piete si magazine, cu totii  gata sa-si dea viata, pentru libertatea tarii si a semenilor ? Unde ii mai intalnesti, chiar daca au  unele defecte omenesti, personale ?. Sunt intre noi. Rak b`Israel.

Toti vrem pace, toti vrem liniste si sa nu mai moara nimeni in razboiae sau sa ramana schiloditi. Dar  politica si ideile unora sau altora, nu totdeauna coincid. Democratie. Libertate. Toate se socotesc normale. Dar uneori, ne lovim de ceva, cineva, care pune bete in  roate. Un sef spiritual, al unei parti din populatia religioasa, ale carui competente nu le contest, sa decida asupra unor situatii politice sau economice, domenii mai putin cunoscute lui, sa devina obligatorii pentru ai lui? E greu si poate mai sunt cazuri in lume. Dar in democratie ? Rak b`Israel.

Unde, o tara mica, nu foarte bogata si dependenta de altele, in multe sectoare si unde pauperitatea unei paturi a cetatenilor nu e de neglijat, circa 20 %, dupa unele sondaje isi petrec vacante  lungi sau concedii, in multe locuri din lume, platind in  dolari, Euro au alte valute?  Rak b`Israel

Unde se mai gaseste o tara, inconjurata numai de dusmani si care vor s-o distruga, o tara care in scurtul timp de existenta, a trebuit sa duca razboaie grele si este in permanenta “ pe picior de razboi “ ? Rak b`Israel.

Unde, o  limba moarta de peste 2000 de ani, a fost readusa la viata, acum 100 de ani, de harnicul si sarguinciosul Ben Yehuda. Se vorbeste, se scrie, se  invata, se dezvolta si a devenit limba oficiala a Statului? Rak b`Israel.

Unde e posibil, ca o comunitate ultra religioasa, cu drepturi civile si subventii din bugetul Statului, sa nu recunoasca Statul Israel si baza lui -  Sionismul – cu steagul si imnul lui. Sa nu se opreasca din mers,cand sirenele suna, pentru clipa de amintire si venerare, a celor cazuti,  in apararea tarii, a cetatenilor, deci si a lor ? Rak b`Israel.

Dar asa cum este,cand antisemitismul n-a disparut, ba in unele tari a luat amploare, si unii ridica iar capul, intr-o forma sau alta, unde  este evreul  OM, fara frica, la el acasa. Unde se gaseste ? RAK B`ISRAEL.

Dr.G.Manescu

Ianuarie 2011