Imi face mare placere sa gazduiesc pe ‘Catcher on the Sand’ prima contributie in acest an a prietenului meu, doctorul Gica Manescu din Bat Yam. Materialul este reprodus cu permisiunea autorului.

———————————-

In profesia mea s-a intamplat uneori ca pe langa diagnosticul medical, sa-l pun si pe cel al profesiei pacientului care sedea in fata mea. La intrebarea : “ Folositi ciocanul pneumatic in munca ?”, dand din cap afirmativ, ma intreba de unde stiu. “ Simplu. Vorbiti mai tare si asta inseamna ca nu auziti bine “.Asa era. Cei “ fuduli de ureche “, vorbesc tare. Sau uneori in soapte, sa mascheze deficienta.

Stau de multe ori si ma intreb ce fel de auz, vor avea in viitor, tinerii de 20 ani, care conduc masinile in viteza si cu muzica asurzitoare ? E chiar o placere ? O fi. Dar la discoteci, nunti,bar-mitza si toate petrecerile cu muzica, e mai bine ? Conmesenii nu pot sta de vorba decat tipand unii la altii. Nu e placut, nici sanatos.

source crerar.typepad.com

Din aprilie si pana in octombrie, toate terasele caselor sunt larg deshise, fie spre strada,fie in alte directii, mai ale seara si chiar noaptea tarziu. Se vorbeste foarte tare, se asculta muzica si comentarii la radio sau TV, dand si vecinilor din apropiere, posibilitatea de a se “ delecta “ cu tonurile sfasietoare ale melodiilor orientale, ale slagarelor la moda sau ale unor comentarii politice.

De catva timp, un automobil cu un megafon puternic, traverseaza incet strazile, cu opriri ici-colo,si difuzeaza sfaturi religioase, parca sa te asurzeasca. Democratie. E dreptul lor, ti se va spune.

Prin piete, bazaruri si balciuri, sunt “ strigatorii” pentru marfuri si preturile lor. Imi amintesc, din copilarie, la intrarea in circurile ambulante si la “Mosi “eram chemati sa vedem “femeia cu barba “, iar la standul de tir “ sa impuscam mireasa “. Ei cu asta “mancau o paine” si apoi acasa, isi faceau gargara. contra raguselii.

Ecologia, in programul e de aparare si de curatire a mediului inconjurator, de tot ce e nociv organismului uman ( gaze toxice, particule infinitezimale de substante si materiale daunatoare, azbest, spre exemplu,ce plutesc in aer ) ,are inscrisa in program si apararea sistemului auditiv, de zgomotele puternice si de lunga durata. Masuratoarea acestora, se face in decibeli (d B). O vorbire normala, masoara 10 dB, tunetul – 70. Sistemul nervos nu e scutit de a fi influentat in rau ( oboseala, enervarea, nelinistea ).

Ce pot eu sa fac daca un vecin de vizavi, se scoala in zori si vrea sa auda stirile sau comentariile la radio sau TV, mai ales in zilele calde, cand ferestrele sunt deja deschise ? Casa mea si dormitorul, sunt la doar vreo 10 m. de a lui . Inghesuiala. Eu vreau sa mai dorm. Pot afla toate si mai tarziu, chiar de va veni incheierea pacii. El crede poate ca imi face un serviciu cu intensitatea sunetului.Pot doar sa-l injur, dar nu e in firea mea. Sa-i multuesc nu e cazul. Dar nici sa-l impiedic. Este dreptul lui. Intr-o noapte, pe la ora unu, am chemat politia sa potoleasca zgomotele, de la o locuinta la vreo 20 m. departare. Asa s-a instalat linistea.

source petergallagher.com

Daca Iosela de la etajul trei, vrea sa comunice ceva mamei, tipa cu toate fortele ; Ima, imaaaa ( mama, maaama) si ima ii raspunde. De ce nu suna de jos sa vorbeasca omeneste ? Pai, asa l-a invatat ima. Probabil ca si ea face la fel. E intre exceptii.

Pana in urma cu catva timp, duminica dimineata, putin dupa 5,30, un soldatel,il lua in masina pe Avi (am aflat numele ),fiul unor vecini buni, prietenul si camaradul lui. Sa se fi dat jos din masina si sa sune ? Feresca Sfantul. El era obosit si ar fi deranjat pe altii din locuinta. Mai bine claxona. Dar nici Avi nu cobora , ca poate trebuia sa stea in picioare si sa astepte cateva minute. Alt tanar, dar cu aceias oboseala juvenila. Nu era in caracterul sau educatia lor. Vorbeam uneori, intre cunoscuti, de “ cei 7 ani de acasa “.Pentru unii, e grea numaratoarea. Au incheiat stagiul militar si este liniste.De deranj, nu le pasa. Am si uitat . Acum scriind mi-am amintit. Regret ca s-au mutat si s-a instalat familia cu 5 copii, ai unui rabin tanar( vreo 45 ani ) care nu stie sa spuna “ shalom “, cuiva, sau numai mie.El crede ca s-a nascut si are misiunea de a fi loctiitorul cuiva pe pamant si i se cuvin toate. Se inseala. Eu am fost nascut de parintii mei ca sa devin om, in intelesul bun al cuvantului.

Viata merge inainte, eu ma plang, scriind un articol. Nimeni nu poate si nici nu incearca sa faca ceva.Poate in teorie,da.

________

Dr.G.Manescu

Ianuarie 2011.