Aduc cu placere si cu multumiri o noua contributie a prietenului meu din Bat-Yam, doctorul Gica Manescu.

Pentru cei care intreaba, ma aflu intr-o calatorie profesionala la Maastricht si Geneva si din aceasta cauza nu am avut timp sa scriu pe blog in ultima saptamana si nu voi avea timp probabil nici in saptamana care urmeaza. Sper sa reintru in ritmul ‘normal’ in jur de 4-5 august.

——————————

‘Ticuncic’ este expresia scoasa candva de cineva, pentru cineva, care stie de toate.Este “Reparatorul “.Nu e instalatorul,  sau electricianul. Este persoana multitalentata si multistiutoare, care soseste fara amanari si zile de asteptare. Locuieste prin apropierea Bat  Yam-ului,  la Hulon. E si modest la pretz. Un prieten bun , mi l-a recomandat, cunoscandu-se de 30 ani . E Beny.  Aveam un  necaz cu un arc de la patul din dormitor, cu lada care nu se inchidea bine. Beny mi-a telefonat, i-am dat adresa s-a suit in masina, dupa lucru, si a venit. Un barbat de vreo 60 ani, simpatic, alura frumoasa, maini puternice.

(source  weirdworldblog.blogspot.com)

S-a uitat, a examinat situatia si a coborat la masina parcata in strada, sa isi ia niste unelte. Revenind, a ridicat, a miscat, s-a intins pe podea. Facea parca o echilibristica. A batut, a intors, a sucit si a rezolvat. Multzumit el,si  eu am ramas fara cuvinte. Dar mi-am revenit, si la revedrre, pentru nevoi. N-a trecut multa vreme, si ingrijitoarea mea pentru curatzenie, ma cheama sa-mi spuna si arate ca aspiratortul nu mai functzioneaza. Adica nu mai absoarbe ce era pe covoare. Un telefon lui Beny. Nu stia si trebuia sa plece  la atelierul respectiv. A plecat in afara de Hulon, la Azur  si specialistii au constatat ca trebuiau filtre noi. Le vor pune, costa atata ( nici nu era ceva scump) si sa vina dupa doua zile. S-a dus, a platit si a venit, cu factura. I-am platit drumurile si ce era pe nota de plata. Cine putea sa-mi faca mie serviciul asta?  Imi vine sa cred ca nimeni, dintre cunoscutzi. Iar eu,imposibil. Nu de mult imi facuse un specialist pentru usile special de intrare in apartament, o reparatzie, si a zgaltait putzin usa, care s-a deplasat probabil cu catziva mm, din balamaua de sus. Nu mai puteam inchide cu broasca speciala, din  partea de sus. Specialistul ,un smecher, mi-a cerut 280 NIS. Am lasat-o balta. Incuiam numai partea de jos. Ce cauta hotzii, nu am in apartament. Nici bijuterii, nici monede de aur, nici rezerve de Euro sau dolari. Doar sekeli, si nu multzi. E aproape automatul, Bankomat-ul, cum se spune.  Aveam greutati de a misca masina de spalat rufe, pe placile terasei, unde e locul ei.In afara de asta,desi o fixam, la viteza mare in rotirea tamburuluui, o pornea intr-o parte. Credeam ca o placa de pe podea, nu sta bine si trebuie aranjata. A venit unul sa repare. A intors masina, dar era vorba de o rotitza, ne fixata bine sau defecta. Nu  a luat nimic, era un vecin care se ocupa cu lucrari de constructie. Stia dn trecut, ca la mine nu face munca pe gratis.Telefon lui Beny. I-am explicat pentru ce trebuie sa vina. Din auto  a adus un ciocan puternic, s-a uitat la broasca,si a batut balamalele, cand in jos, cand in sus, iar o ochire la broasca si dupa 4 minute, gata. La masina de spalat, dupa ce a intors-o, a bagat mana la rotzi, a sucit si invartit, si nu mai aluneca.Am facut proba, spaland. Sta fixa si n-am de ce s-o misc. El luase o suma derizorie. Vreau sa sper, ca nu va trebui sa-I chem in curand. Dar stiu ca nu numai eu am imbatranit.Ne-am despartzit cu                                                                 

     Shabat shalom, ca era vineri dimineatza.

                                              ___________

Dr.G. Manescu

Iulie 2010                                                                

__._,_.___