Pe 4 martie se implines 35 de ani de cand Cornel Chiriac a fost asasinat la Munchen. Pentru generatia mea si generatiile apropriate Cornel a fost una dintre figurile formative si un simbol.

(sursa http://en.wikipedia.org/wiki/Cornel_Chiriac)

Dupa ce a incercat sa promoveze in Romania muzica rock si jazz cu emisiuni la radio si televiziune, cu activitati in cluburi si festivale studentesti Cornel a ales in 1969 calea libertatii. Scurta vreme dupa aceea vocea sa familiara a putut fi auzita pe calea undelor la Radio Europa Libera.

http://www.youtube.com/watch?v=IFCkdMKQuF0&feature=related

(video from impy4ever)

In emisiunile sale ‘Metronom’ si ‘Jazz a la Carte’ Cornel Chiriac a prezentat tot peisajul larg si variat al muzicii rock si jazz al acelei perioade. Spirit enciclopedic inzestrat cu o extraordinara cultura muzicala a deschis gustul pentru muzica buna si a educat generatii intregi de artisti si de iubitori de muzica. Se poate spune ca peisajul rockului romanesc ar fi fost altul daca Cornel Chriac si emisiunile sale nu ar fi existat in acei ani.

sursa http://en.wikipedia.org/wiki/Cornel_Chiriac

Cornel insa a reprezentat pentru noi mai mult decat muzica. A fost o fereastra deschisa spre cultura generatiei noastre in lume de care eram izolati de cenzura regimului comunist. A fost un exemplu de gandire libera si un indemn de a refuza rutina, de a cauta sa intelegem tot ce este nou, de a accepta lumea in toata varietatea si frumusetea sa. Atragand tinerii acelor vremuri la Europa Libera, Cornel Chiriac a dus la cresterea semnificativa a popularitatii acestui post de radio, alternativa de informatie si de comentarii politice si opinii necenzurate fara echivalent pentru Romania acelor vremuri.

In fiecare an la 4 martie o parte dintre admiratorii lui Cornel se aduna la cimitirul din Bucuresti unde a fost adusa cenusa sa pentru odihna vesnica. Sunt si eu cu gandul alaturi de ei si cinstesc memoria celui care a fost pentru mine si pentru multi dascal in ale muzicii si ale libertatii. Fie-i memoria binecuvantata.