L-am vazut ieri seara in al doilea concert al seriei Hot Jazz la Muzeul de Arta din Tel Aviv pe clarinetistul  Evan Christopher. Nascut in California in 1974 Christopher aduce pe scena si in muzica sa elementele traditiei si placerii de a face muzica si a trai a capitalei americane si mondiale a jazzului.

A fost unul dintre acele show-uri in care nu numai ca poti asculta si trai muzica buna ci si poti invata enorm despre jazz si istoria sa. Desi relativ tabar Christopher preia si transmite isotoria unui instrument care a fost important in primele decenii ale istoriei jazzului, pentru a fi mai tarziu dupa anii 30 eclipsat de saxofon. De aceea in afara de faptul ca este un instrumentist excelent Chrostopher isi si alege si prezinta repertoriul fara a imite sa preia si sa explice piese care apartin istoriei genului. In concertul de ieri a vorbit mult despre Sam Morgan si formatia sa si a cantat doua dintre piesele sale:

Am cautat pe youTube doua piese apropriate ca atmosfera de ceea ce s-a cantat ieri seara. Am gasit ‘After the Rain’ – in stil de balada si atmosfera de blues, cum au fost cateva dintre bluesurile clasice cantate pe scena.

In cu totul alta atmosfera si poate cea mai caracteristica stilului lui Chistopher este piesa pe care am gasit-o cu grupul Django a la Creole intr-o interpretare care preia elemente traditionale de muzica creola din zona New Orleans-ului

Din grupul care l-a acompaniat ieri pe Christopher a facut parte si chitaristul Amos Hoffman care a reusit sa dea o replica pe masura clarinetistului american. In bucata de mai jos Hoffman poate fi ascultat si vazut cantand un standard la chitara rece, ieri a cantat la chitara electrica si intonatiile sale in special in piesele de blues au sunat exceptional

Despre Evan Christopher si muzica sa pot fi citite mai multe la http://www.clarinetroad.net/

Despre Amos Hoffman lahttp://www.amoshoffman.com/